Typer

Forskellige typer Ukulele

Strengenes længde er fra bro til saddel. Stemningen angives som strengene fra oven, gcea angiver standard "My dog got fleas" stemning, er g-strengen sat en oktav ned skrives: Gcea.

Soprano
Hel længde: ca 53 cm
Stemning: gcea
Antal bånd: 12-14
Strengenes længde: 33-35 cm

Den mindste ukulele, som også en den originale størrelse. Den har den “pling”–lyd som man oftest forbinder med ukulelen. Mange vil opfatte denne som ”den rigtige” ukulele. Hør en af de store ukulele virtuoser Ohta-san spille sopran-ukulele.


 
Afstanden mellem båndende og strengene er dog så lille at den kan være svær for en voksen dansker at håndtere.

Concert
Hel længde: ca 58 cm
Stemning: gcea
Antal bånd: 14-17
Strengenes længde: 38-41 cm

Concert ukulelen er i størrelse og lyd en mellemting mellem den lille ”pling” soprano og den kraftigere tenor ukulele. Der er meget rigtig Hawaii-lyd i denne ukulele og den fås i god kvalitet noget billigere end tenorukulelen. ”Ukulele Mike” spiller mest på denne type – find ham på YouTube.
He er er et andet godt eksempelTenor
Hel længde: ca 66 cm
Stemning: gcea eller Gcea
Antal bånd: 17-19
Strengenes længde: 44-46 cm

Tenor ukulelen er blevet mere populær de senere år, hvor ukulelen bliver brugt til musik der ikke er specielt Hawaii-agtig. Nogle af de store tenor ukulelespillere er: Jake Shimabukuro, Herb Ohta Jr.,m. fl. Tenorukulelen har en mere rummelig og kraftigere klang end concert-ukulelen. Nogle vælger at sætte en dyb G-streng på tenorukulelen for at få større tonespænd, dette er især populært for musikere der spiller instrumentalnumre, der ikke skal lyde som Hawaii-musik. Hør Jake Shimabukuro spille på sin tenor-ukulele.

Baritone
Hel længde: ca 76 cm
Stemning: DGBE, DGBD eller Gcea
Antal bånd: 19-21+
Strengenes længde: 48-51 cm

Baryton ukulelen er den største ukulele og kan nærmest siges at være 2/3-dele af en guitar, særligt da den oftest stemmes DGBE, som er det samme som de fire nederste (lyseste) strenge på en guitar. Guitarspillere vil derfor ofte vælge denne ukulele da grebene er de samme. Baryton ukulelen vil næsten altid være stemt med den dybeste streng øverst. Mange musikanter der spiller jazz foretrækker ofte denne type ukulele bl.a. fordi der et større antal bånd på gribebrættet.Faconer

Faconen på ukuleler er standard 8-tal krop som en almindelig akustisk guitar, men der er mange andre faconer. En af de mere almindelige er ”Ananas” ukulelen, hvor kroppen har form ca. som en ananas! De fås i de samme størrelser som ovennævnte.

Desuden skal vi ikke glemme banjo-ukulelen. Den er bygget som en lille banjo og kan strenges på en række forskellige måder. Borset fra George Formby kender jeg ikke store musikere der bruger banjo-ukulele, men der findes en del videoer på YouTube. Her er en klassiker


Og så skal vi heller ikke glemme de hjemmebyggede cigarkasse-ukuleler, selvom det er ret sjældent man ser en cigarkasse i Danmark der har de rette dimensioner. Der findes byggesæt der kan købes på Nettet og faktisk kan det lyde ret godt. Hør bare her


4 kommentarer:

 1. Hvor køber jeg en ukulele med rigtig god klang?

  SvarSlet
 2. Hej
  Der er ukuleler i alle prisklasser, men hvis dine midler er begrænsede vil jeg anbefale enten en Lanikai maghoni eller en Oscar Schmidt. For 1000 - 1200 kr kan du få en ukulele med rigtig god lyd. Jeg begyndte med en tenor Lanikai ukulele fra Marno Sørensen, efter at have skrifet strengene til Worth var den OK, men senere købte jeg en Oscar Schmidt OU5 kokustræ concert ukulele fra e-bay, den er klart bedre i de høje toner. Instrumentforhandleren "AAGE" har Oscar Schmidt, men jeg ved ikke om han har dem i kokustræ.
  Hjælper det?

  SvarSlet
 3. Hjælp
  Jeg har endelig fået en ukulele i julegave, den er vist købt i Lidl og har en begynderbog. men de siger at stemningen skal være A-D-Fis-H... og så er der vist nogle akkorder dertil... men jeg har så set på diverse hjemmesider at standard stemning er gcea... og at de akkorder ikke stemmer ens med mine som vist i bogen selvom man (ved hjælp af kvikcirkelen fra guitarens verden...) omdanner akkordernes starttone med en takt dybere... Spørgsmål hvilke stemning er korrekt og hvor finder man de rigtige akkorder ??? pga er blevet forvirret efter at de samme akkorder er blevet vist flere gange under mange nye navne... På forhånd tusind tak..

  SvarSlet
  Svar
  1. Alle ukuleler undtagen baritone stemmes i gcea. Så altså soprano concert og tenor stemmes altså i gcea

   Slet