Konstruktion

Ukulelen er overordnet konstrueret på nogenlunde same måde som alle andre akustiske strengeinstrumenter. Her beskrives de forskellige dele og deres funktion med danske betegnelse. De engelske betegnelser er medtaget i parentes, da de fleste informationer der kan findes på internettet er skrevet på engelsk.


Nøgler og stemmeskruer
Nøglerne bruges til at dreje stemmeskruerne, herved kan man stramme eller slække strengene. Når strengene strammes bliver tonen højere når de slækkes bliver tonen dybere. Nøglerne bruges således når instrumentet skal stemmes. Det er vigtigt at nøgler og skruer har en god kvalitet ellers vil instrumentet miste sin stemning og lyde falsk.

Gribebræt
På gribebrættet er en række bånd lavet af metal. Antallet af bånd varierer fra 12 på en soprano ukulele til 14 på en tenor ukulele. På gribebrættet er der indlejret mærker/pletter på det 5. position og ligeledes på 7. og 10. position, dette er for at lette orienteringen for den der spiller.

Sadlen
Sadlen er placeret mellem gribebrættet og hovedet. Den er lavet af et hårdt materiale enten plastik, elfenben eller hårdt træ. Formålet er at holde strengene på plads, så de har den rette afstand mellem hinanden og fra gribebrættet

Broen
Broen er lavet af træ og er limet til dækket. Foruden at holde strengene, har broen den funktion at overføre vibrationerne fra strengene til kroppen.

Strengene
En ukulele har normalt 4 strenge, men der findes også 6 eller 8 strengede. Tykkelsen af strengene er afgørende for hvilken lyd de frembringer, tykkere strenge giver dybere lyd. Også længden af strengene er afgørende, det er ved at holde fingeren nede på gribebrættet man forkorter strengene og derved giver en højere tone, således kan hver streng give mange toner. Den almindelige måde at strenge en ukulele er G C E A, det specielle er dog at den dybeste tone er C dernæst E G A. Denne måde at strenge instrumentet give ukulelen en helt speciel klang når alle strenge anslås med en nedad eller opad bevægelse. Denne type strengning kaldes ”My dog has fleas” og er den mest originale måde at stemme ukulelen, det er således også den måde man får en rigtig Hawaii-lyd. Der er dog en del der sætter en G-streng der er en oktav dybere på deres ukulele, idet de foretrækker at udvide mulighederne for dybe toner. Det kan være en fordel hvis man spiller klassiske instrumentalnumre på sin ukulele, men ukulelen mister noget af sin karakter.

Lyden
Lyden begynder med at man anslår strengene. Strengen vibrerer mellem sadlen og broen, og disse vibrationer overføres fra broen til dækket. Da kroppen er hul vil vibrationerne i form af lydbølger bevæges rundt indeni kroppen og skabe en resonans. De forskellige frekvenser giver forskellige lyde som føres ud gennem lydhullet.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar